מאת חנה קלופפר
מקודשת 2016 פסטיבל ששואב השראה מהמציאות בירושלים,מאנשים של ירושלים ומהתהליכים המרתקים שקורים בה וסביבה.
עם מאות אמנים ויוצרים מתחומים שונים,עם מגוון של אירועי תרבות תלויי עיר שמטרתם לייצר אמירה אמנותית חברתית ואנושית מורכבת.
יוצרים,אוצרים ואנשים השואבים השראה מהעיר מציגים אירועי תרבות.
שבע הצעות להמסת גבולות
מסעות דוקו-תיאטרליים מרחיבי תודעה
4-23 בספטמבר, משתתפים שונים, מיקומים שונים, שעות מתחלפות. 80-120 שקל
הציר המרכזי של מקודשת 2016 הן שבע הצעות להמסת גבולות, מסעות דוקו-תיאטרליים שמבקשים לגלות את ירושלים הנסתרת מהעין.
במופע, שהוא שילוב קסום בין סיור לפרפורמנס, נזמין אתכם למסע אינטימי בירושלים שאי אפשר לשים עליה כותרת. ירושלים שאי אפשר להגדיר בשורה. ירושלים שמורכבת מאנשים שמצליחים להתעלות מעל כל תיוג ומעל כל מוסכמה.
שבע ההצעות להמסת גבולות הן הזמנה פתוחה למסע מרחיב תודעה שבו המציאות יוצרת אמנות והאמנות מבקשת להעניק השראה למציאות. במהלך המסע תכירו אנשים שלא ידעתם שמתהלכים בינינו, תגלו מקומות רחוקים מהעין ונסתרים מהלב, ותפגשו בני אדם שמתעקשים לפעול יום-יום, שעה-שעה כדי להשפיע על העיר שהם בחרו כביתם.
כל אחד מהמסעות יציע לכם דרך חדשה לתור את ירושלים – ברגל, במיניבוס או ברכבת הקלה. כל מסע יפגיש אתכם עם קבוצה אחרת של ממיסי גבולות, שתישמר בסוד עד לרגע המפגש. כל מסע ישלב בין אמנות למציאות בדרך שממיסה את הגבול בין האמיתי לבין המבוים וכל מסע יסתיים כשירושלים שהכרתם לפניו שונה בתכלית מזו שתכירו אחריו.
ניהול אמנותי : מורן אביב ומיטל עופר
אמן
בית תפילה משותף לכל מאמינים
4-11.9, המרכז העירוני למוסיקה ע"ש אלפרט, גיא בין הינום, ובתי תפילה מארחים של שלוש הדתות. חינם
בירושלים של 2016 מה שאמור להיות טריוויאלי – בית תפילה משותף לכל מאמינים – הוא כמעט בגדר נס. בין ארבעה קירות (וקצת מרפסת), מול הנוף של ירושלים הבתולית, בין ראש חודש אלול לעיד אל-אדחא, נחנוך בית ארעי בו בני שלוש הדתות המרכזיות שחולקות את האהבה לירושלים יוכלו לרגע לשכון יחד תחת כנפי השכינה. היכל פיזי ומטא-פיזי שמבקש להכיל את כולם. משכן, רוחני וארצי כאחד, שבו כל אחת ואחד יכול להתפלל למי ואיך שהוא רוצה. בית תפילה משותף שמחבק את הדומה (וגם את השונה) ומחפש את הקווים המשיקים במקום לקדש את חומות ההפרדה.
למשך שבוע שלם נתכנס יחד – אנשי אמונה ומובילי קהילות מוסלמים, נוצרים ויהודים – נפתח את ספרי התפילה השונים, נקשיב, נשוחח, נפתח את ליבנו וננסה להרחיב את שפתנו. נלמד, נתווכח (כן, גם זה מותר) ונתפלל – ביחד ולחוד. נראה שאפשר, למרות כל הקשיים הגשמיים, ליצור יחד מציאות אחרת. לא בעתיד, לא בחלום, לא בתקווה – אלא בהווה הזה, כאן על פני האדמה, בעיר אותה חלמו נביאי שלוש הדתות.
במשך שבעת הימים (שהם שיאו של תהליך בן כמה חודשים במהלכו נפגשו נציגים של שלוש הדתות עשרות פעמים כדי לשתף, לדון, לגבש ולעצב את בית התפילה המשותף) נקיים מפגשים, הכנות משותפת לתפילה וערבי תפילה פתוחים לכל. לעיתים התפילות יהיו משותפות וחדשות לגמרי ולעיתים יובילו את הערב אנשי דת אחת שיזמינו את כולנו להכיר וללמוד את מהות התפילה שלה. בסוף השבוע, נצא יחד להתארח בהיכלי התפילה של הדתות השונות, ובמוצ"ש נצא כולנו יחד להתפלל יחד על שלום ירושלים במרחב הציבורי.
הללויה, אינשאללה, אמן.
משתתפים: שייח איהאב בלחה, הרב דב זינגר, שייחה אבתיסאם מחמיד, חכם דוד מנחם, האחות אסתר סאליב, האב רפיק, אנשי ונשות דת נוספים
יוזמה והובלה: הרבה תמר אלעד אפלבום, יאיר הראל
מוסיקה מקודשת
חגיגה חוצת גבולות ואמונות
17-23 בספטמבר,
מגדל דוד, ימקא, גן מיטשל (סמוך לחוצות היוצר) – מחירים: 100-180 שקלים
שבוע המוסיקה שינעל את מקודשת 2016 הוא הרגע שבו אמנים מכל העולם יצטרפו אלינו לחגיגה חוצת גבולות ואמונות. בעזרת הצליל המשותף והשפות המגוונות נבקש להוכיח שירושלים יכולה להיות, ולו לרגע אחד, בירת קול המאוחד הקורא לסובלנות, הכלה ושיתוף.
בין הפקות המקור שמגשרות על גבולות, חוצות סגנונות וממיסות את האוזן והלב: רביד כחלני וסונה ג'ובארטה (גמביה),שרוקחים יחד מופע ייחודי וחד פעמי במיוחד לפסטיבל בניהולה האמנותי של מאיה דוניץ, זהר פרסקו מארח מתופפים מאיטליה, ספרד, אזרביג׳אן והודו, מאסטר הניי (חליל טורקי) KudsiErguner שמגיע לישראל עם פרויקט של שירת מפטירים בעברית עתיקה מלב טורקיה המוסלמית, חגיגת נעילה שנעה בין הודו, פקיטסן, טורקיה, ספרד וישראל עם סלדה ופום-בם ומופע מיוחד של הקוואלי-פלמנקו, ויסמין לוי חוזרת לעיר הולדתה עם מופע זריחה מרגש במיוחד שיכלול גם חומרים חדשים בעברית.
בין המופעים הבולטים שיגיעו לציון: נביא האתיו-ג'אז מולאטואסטטקה, כהן הקצב האפריקאי באבא מאל מסנגל ולהקת מיסטי אין רוטס הבריטית, שמביאה רוטס רגאיי קלאסי לציון בערב הרגאיי של הפסטיבל שכבר הפך למסורת.
מנהלים אמנותיים: איתי מאוטנר, גיל קרניאל, גיל רון-שמע
מעגל שירה משותפת
מלב ירושלים
17 בספטמבר,
גן מיטשל, הסמוך לחוצות היוצר, הכניסה חופשית ומומלצת
את ימי המוסיקה נפתח עם מעגל השירה הגדול במזרח התיכון. אנחנו גאים להזמין את כל תושבי ואוהבי ירושלים להצטרף אלינו למעגל ענק, ללא הפרדה ממשית בין קהל לבמה, בלי גבולות וחומות, שבו כולם נותנים את קולם כד להוציא יחד בת קול גדולה מירושלים, הקוראת לסבלנות, אחווה ושיתוף.
השנה נארח במעגל הענק, שהועתק למדשאה הגדולה של חוצות היוצר כדי להכיל את הקהל הגדול, יוצרים מובילים כמיקי גבריאלוב, אביהו מדינה, שי בן צור, לובנאה סלאמה, יעל דקלבאום, רחלה ואחרים, שיהפכו את המעגל לחגיגה ענקית של מוסיקה בהשתתפות כולנו.
הכניסה חינם!
בואו באהבה. בואו עם כוונה.
מנהלים אמנותיים: איתי מאוטנר, גיל קרניאל, גיל רון-שמע
מציון תצא חורשה
טבע אורבני על גלגלים
4-23 בספטמבר,
כיכר ציון, הכניסה חופשית ומומלצת
באישון לילה, כשרוב בני האדם עדיין מתהפכים במיטתם, תנוע חרש אל כיכר ציון שיירת עצים מלכותית ותיצור יש מאין חורשה חדשה, חצי-זרה לנוף האורבני המאובן שיהיה לה לבית למשך שלושה שבועות.
כיכר ציון, שהפכה בשנים האחרונות ממרכז העיר המערבית, לתחנת מעבר של בנק-רכבת-עבודה, שבה באחרונה להיות נקודת מפגש עירונית, לא תמיד בהקשר חיובי. בעבודת-המשך בת השלושה שבועות 'מציון תצא חורשה' אנחנו מבקשים לאפשר מחדש דריסת רגל גם לטבעי ביותר. לייצר חלל דינמי ופתוח בלב הכיכר החסומה, לשחרר קצת אוויר לכיכר האטומה ולתבל בירוק את הכיכר שכל כך מקוטבת לשחור ולבן.
העצים של החורשה שלנו, בניגוד לאחיהם הנטועים היטב בקרקע, יוכלו לנוע. הם יעמדו זקופים בתוך קופסאות גדולות מימדים שחוברו לגלגלים ויזמינו אתכם להצטרף לריקוד יומיומי של עצים ואנשים להיות שותפים בעיצוב מחודש ובלתי פוסק של הכיכר. מסביב לעצים נציב עשבי תבלין, צמחייה מקומית ואדמה על צורותיה השונות – כולם על גלגלים – כך שייווצר מתחתם צומח, חי ודומם.
המיצב הטבעי (רק לכאורה) יזמין אתכם להשהות את האינטנסיביות של מרכז העיר הסואן, לשהות בחורשה האורבנית החדשה, לשנות את הכיכר ולהשתנות יחד איתה. הוא יקרא לכם להיכנס למרחב ירוק ונטרלי של שהייה ובהייה. לפתוח את המבט, להתיישב תחת עץ רענן, ללגום כוס מים, להישען לאחור ולהתבונן שוב, בעיניים חדשות, על המרחב המוכר וגם על עצמכם.
לאורך שלושת השבועות של מקודשת יתרחשו בכיכר ובמיצב אין סוף דברים. חלקם יזומים, רובם לא. אנחנו מבטיחים לעדכן, מראש או בדיעבד, מה נשתנה בכיכר, אבל בכל מקרה אנחנו ממש מציעים לכם פשוט לבוא ולראות בעצמכם.
מנהל אמנותי: מתן ישראלי, מוסללה
עירהור
שש שעות של ניסויים במציאות אחרת
יום חמישי, 15.9 מ 17:30 ועד 23:00
מכון ון ליר ירושלים, 80 שקל
לערב אחד, משחרר ברגים וממלא השראה, נרכז חוקרים, עיתונאים, פעילים חברתיים, אמנים ואנשי רוח מקומיים ובינלואמייםהחולקים את המוטיבציה ואת השאיפה לפרק את המציאות ולהרכיב אותה מחדש.
במבנה ספוג הידע ובמתחם מלא ההשראה של מכון ון ליר נציע לקהל לקחת חלק פעיל בערב מטלטל, מערבל, משקשק, מערער ומהרהר. בערב אחד תוכלו לפגוש, לשוחח, לצפות ולחוות את המוחות והרעיונות המבריקים ביותר העוסקים ברבדים שונים של המציאות. לאבד אוריינטציה ולאתר אותה במקום לגמרי אחר, להשיל מחשבות מקובעות ולהיטען ברעיונות פתוחים במקומם ולהחליף את המחשבות והדעות שאיתם באתם מהבית בסט חדש לגמרי.
בין היתר תוכלו לשמוע את פרופ' מוחמד דג'אנידואדי מספר על ההחלטה לקחת סטודנטים פלשתינים לסיור במחנות ההשמדה של פולין, את מירנה לואיס מסבירה מדוע קונפליקט הוא דבר חיוני או את העיתונאי פול סאלופק מתאר את מסעו הרגלי בעקבות מסלול הנדידה הראשוני של המין האנושי. תוכלו לצפות בתצלומים של ירושלים ב-360 מעלות, לעבור סיור מודרך בכנסיית הקבר בלי לצאת מון ליר ולהרכיב משקפי מציאות מדומה ו"לראות" כיצד סופר עיוור מתאר את המציאות.
מנהל אמנותי: גלעד רייך
על החיים ועל המוות
מופע רדיו-בימתי שמתחיל מהסוף
5-15 בספטמבר,
הכנסייה הסקוטית סנט אנדרו'ז, מחיר 100 שקלים
סיפור ישראלי, הפודקאסט המצליח שהתחיל בכלל בדירת סטודנטים בנחלאות, מזמין אתכם לצעוק "על החיים ועל המוות" ולצאת למסע רדיופוני-בימתי שבודק מה כל כך מפחיד במוות ומה לעזאזל כל כך קדוש בחיים.
בעזרת סיפורים, ראיונות, אורחים, הקלטות, מוסיקה שכותב ויבצע במיוחד במופע דויד פרץ ווידיאו-ארט שמצלמת ועורכת דניאל זיני יהפכו אנשי הפודקסאט המצליח סיפור ישראלי את האינטימיות של הרדיו לחוויה בימתית חיה ופורצת תודעה וינסו להראות שבסוף בסוף אפילו המוות הוא לא כל כך נורא.
חברי סיפור ישראלי הספיקו לשתף פעולה עם תכניות קאנוניות כמו Radiolab בארה"ב, להעלות מופעי רדיו מול עשרות אלפי צופים ברחבי ארה"ב וישראל, להגיע לאוזניהם של מאזינים נלהבים ביותר מ160 מדינות ברחבי העולם, ולככב בעמוד הראשי של מוסף התרבות של הNew York Times ואפילו להשתתף בעונה הקודמת באירוע פסטיבל בבית
בימוי וניהול אמנותי : דפנה קרון
משתתפים: מישי הרמן, יוחאי מי-טל, שי סתרן ומאיה קוסובר
וידויים
התוודות והיטהרות בכרטיס אחד
11-18 בספטמבר,
ימקא, מחיר 120 שקלים
עבודת מקור שנעה בין תיאטרון לטקס, שבמרכזה הקראה משותפת של 'ארכיון הווידויים הגדול' – טקסט המאגד אינספור וידויים שלוקטו מהקהילות והשבטים השונים של ירושלים.
באור מעומעם, בשעת לילה, כל אחד בתורו יקרא או ילחש וידוי שלא הוא כתב. חלק מהווידויים מצחיקים, אחרים מעוררים זעם. חלקם יזכירו חטאים אישיים או יהדהדו זיכרונות מתוקים. אחרים יזמנו לנו פיסות מליבם של אנשים רחוקים מאיתנו, כאלה שאין לנו אפשרות לשמוע בשום הזדמנות אחרת.
וכשהמילים יציפו, האור יעלה ואיתו מפלס האלכוהול, נישיר מבט אל האדם שיושב לצידנו בשולחן. את הלילה נסיים במים השקטים של הבריכה שבירכתי מגדל ימקא.
מנהלות אמנותיות ויוצרות : מיכל ואעקנין, דפנה קרון.
עורך ויוצר שותף: עופר עין גל
הדים
חווית סאונד לילית במורד הוואדי
8.9 יער ירושלים החל מ 20:00,
חינם, בהרשמה מראש
חוויה לילית של קולות, צלילים וסאונד במורד הוואדי המתפתל מהר הרצל, בואכה שביל הצוקים. בחסות החשכה, על קו התפר שבין הבנוי לצומח, בין אורנים לברושים, ימתינו לכם קולות ורעשים שיגרמו לכם לחוות צליל וסאונד בדרך שונה לחלוטין.
במורד הוואדי, על השביל המתפתל, תמתין לכם עבודת סאונד חיה של עשורות מוסיקאים מכאן ומשם, שילוו אתכם אל תוך נוף סוריאליסטי של תדרים פסיכדליים. מיצבים ומיצגי סאונד יהפכו את האורות המרוחקים לקולות, ילכדו את גלי הרדיו המשייטים באוויר, יציגו רשת של סינתיסייזרים אוטונומיים שמוסיפים שכבת רחשים אלקטרוניים לרחשים הטבעיים של הוואדי ויזמינו אתכם להיכנס לחלל של מציאות מדומה, כשאתם מובלים על ידי צלילים וחוויות חושיות.
כשתגיעו אל המדורה, בעומק הוואדי, קחו לכם רגע לנוח, כי עוד מעט נזמין ונלווה אתכם אל שבילים נסתרים ונציג לכם עבודות סאונד נוספות בעצימות נמוכה.
בין השאר תוכל ולפגוש ולשמוע את אדווין ואן דר היידה ויאןפיטר, שבעזרת אנטנות מיוחדות יאספו תדרים מהסביבה החיה ויהפכו אותם ליריעות סאונד דינמיות, את קבוצת ANLGSY , שתוסיף בעזרת רשת סימביוטית של סינתיסייזרים שכבת קולות מלאכותיים לקולות הטבעיים של היער ואת מקהלת גיא בן הינום שלנו עם ענבר, שתלווה אתכם, פיזית ומוסיקלית, למעמקי היער. למרות שזה נשמע קצת מפחיד, ממש כדא ילכם לפגוש את הנינג'ות של THE BOLWERKERS.
מנהל אמנותי: אמיר בולצמן