עמותת העולם המרהיב של מוסיקה יהודית מציגים: קונצרט בסדרה “אל תוך האור”
מווינה ופראג לטרזין: המלחינים היהודים בטרזין בראי הקלאסיקה בביצוע רביעיית טוסקניני – נגני התזמורת הפילהרמונית הישראלית
רביעיית טוסקניני: ז’ניה פיקובסקי – כינור Yevgenia Pikovsky, אסף מעוז- כינור Asaf Maoz, דימה רטוש – ויולה Dmitry Ratush פליקס נמירובסקי – צ’לו Felix Nemirovsky .
מה בתכנית? יצירות לרביעיית מיתרים של ויקטור אולמן, גדעון קליין וארווין שולהוף
בצד פרקים מתוך רביעיית הדיסוננטים מאת מוצרט ויצירה לרביעיית מיתרים מאת ינאצ’ק
הנחיה: אסף מעוז
מתי? יום שני י’ חשוון תשפ”ה, 11 בנובמבר 2024 בשעה 20:00
היכן? סטודיו אנט, שביל המרץ 2 תל-אביב
מחיר, כמה ולמה? 80 שקלים. 60 שקלים, ולבעלי כרטיס צמי”ד 50 שקלים בהצגת ת. נכה
הזמנות: . 03-6201185 ובקישור
בעשורים האחרונים מתגלות לנו יצירות של מלחינים יהודים, שפעלו בתקופת השלטון הנאצי ולפניה ברחבי אירופה.
פרויקט “אל תוך האור” דואג להוציא את המוסיקה האבודה מהארכיונים הרבים מסביב לעולם בהם היא שמורה ולהביאה אל הבמה בביצוע חי. בקונצרט ייחודי זה הם יציגו רביעיות מיתרים של שלושה מלחינים יהודים צ’כים בקונטקסט רחב יותר, היסטורי תרבותי ומוסיקלי.
“הרעיון של הפרויקט ושל התכנית לקונצרט הינו הצגת מלחינים יהודיים על רקע יצירות מהן הושפעו. “לא לצמצם את היצירה שלהם ל”מוסיקת שואה”, אומר ניר כהן שליט, המנהל המוזיקלי של “אל תוך האור”.
במרכז התכנית הלא שגרתית נמצאת רביעיית הדיסוננסים- יצירת המופת של מוצרט, שהיא אחת מאבני היסוד של ז’אנר רביעיות המיתרים. בין ארבעת פרקיה שזורות יצירות מאת מלחינים נוספים להרכב זה, שכולם שואבים ממנה השראה בצורה זו או אחרת. בנוסף למלחינים הצ’כים היהודים (שולהוף, אולמן וקליין)שילבנו את ינאצ’ק שהוא חוליה מקשרת בין המסורת הקלאסית של מוצרט והסגנון היותר ספציפי של המלחינים הצ’כים היהודים. הקונצרט ידגיש את הדיאלוג בין המלחינים היהודיים לבין המלחינים הקלאסיים.
הקונצרטים של פרויקט “אל תוך האור” אינם מכוונים דווקא לציין את מותם הטרגי או סבלם של המלחינים תחת השלטון הנאצי, אלא בעיקר לחגוג את המוסיקה האיכותית שנכתבה, על ידי הבאתה לבמה – אל תוך האור. הפעם כאמור, הן תבוצענה בקונטקסט של רביעיות המיתרים מאת מוצרט וינאצ’ק.
מאחר והשלטון הנאצי והשואה של העם היהודי הובילו לקטיעה אכזרית של הקריירה המוסיקלית ואף של חייהם של מלחינים ומוסיקאים יהודים, שחיו באירופה הכבושה. אלו נאסרו ונרצחו או הוגלו. יצירותיהם נחשבו כ”משחיתות מוסרית” ((degenerate ואסורות לביצוע. אל אף הניסיון הנאצי להשמיד את היצירה, יצירות רבות שרדו בכתובים ונמצאו בידי קרובים או בארכיונים.
יעקב פישר, יזם “אל תוך האור” ויו”ר עמותת “העולם המרהיב של מוסיקה יהודית”, נעזר לצורך בחירת היצירות בצוות הניהול המוסיקלי של הפרויקט, ניר כהן-שליט ומיכאל וולפה, וכן גייס קבוצת יועצים בינלאומיים, כולם מומחים בנושא המוסיקה האבודה, מארה”ב, קנדה, אוסטרליה, ארצות אירופה שונות, בריטניה וכמובן ישראל.
המוסיקה האבודה שהתגלתה מחדש היא למעשה שורדת שואה וחזרתה לבמה זו החגיגה והניצחון. המלחינים לא חזרו לחיים אבל המוסיקה שלהם בהחלט תנכיח את המשך קיומם הציבור מוזמן לגלות ולהנות מהאיכות של מוסיקה זו”.
רביעיית טוסקניני – על קצה המזלג Toscanini String Quartet
נוסדה בשנת 2017 על ידי חברי התזמורת הפילהרמונית הישראלית. בחזונה- שואפת הרביעייה לשיתופי פעולה חדשניים עם אמנים ומובילי דעה , על ידי מיזוג שפות ונקודות מבט שונות. רביעיית טוסקניני מביאה משב רוח רענן וחדשני בהופעותיה, גם בביצוע הרפרטואר הקלאסי המסורתי. בשנת 2017 הופיעה הרביעייה בקונצרט הפתיחה של ״עמותת ידידי הפילהרמונית, וינה״, בהשתתפות זמרת האופרה הנודעת, הסופרן חן רייס. שנה אחר כך הם יצרו את המופע פורץ הדרך ״16 מיתרים וגוף אחד״ בשיתוף הכוריאוגרפית והרקדנית הנודעת רננה רז. פרויקט מוביל זה, הממזג מוזיקה קאמרית עם ריקוד, בוצע הן בישראל והן בהונג קונג. לאחרונה יצרה הרביעייה מופע ילדים בשם ״מוזיקת לילה צעירה״ בשיתוף מקהלת הילדים ״מורן״, המציג רבגוניות ומחויבות לתכניות חדשניות. רביעיית המיתרים טוסקניני גאה בשיתופי הפעולה הייחודיים שלה עם אמנים ידועים כמו פסנתרן הג’אז שי מאסטרו, נגן הסקסופון יובל כהן, נגן הקלרינט יונתן הדס, דיג’יי עומרי סמדר, הצ’לנית והזמרת מאיה בלזיצמן ושלישיית Tomboys.
ההרכב משמש כיום ״אנסמבל הבית״ במרכז למוסיקה עין כרם בירושלים ובגלריה ״שלוש״ בת”א..