ט”ו בשבט עם פרי מיובש! טעים וגם בריא, כי בוחרים אורגני.
בט”ו בשבט אנו חוגגים את ראש השנה לאילנות. החג מסמן להתבונן, להריח, לטעום ולהודות לכל תוצרת מגוון הפירות הגדלים על העצים,
מטרת כתבה זו לצור תודעה ליתרונות הפירות המיובשים האורגניים אל מול הקונבנציונאליים. לצורך כך, פנינו אל
טלי ברנר, רכזת תחום תעשייה ועיבוד מזון בטוב השדה, הארגון לחקלאות אורגנית בישראל.
טלי ברנר בוחרת להפוך את החג הזה לבריא יותר עבור כולנו, ולא רק עבורי כצרכני אורגני, מטעמי בריאות וקיימות.
נשאלת השאלה המהותית למה בכלל לייבש פירות?
תהליך הייבוש מאפשר להאריך את חיי המדף של הפרי, ומרכז את רכיבי הפרי תוך שמירת מרבית היתרונות התזונתיים של הפרי ואף ריכוזם. בננה למשל עשירה מאוד במגנזיום, ולאחר הייבוש התוצר מכיל הרבה יותר מגנזיום במנת הפרי שנאכלת. בנוסף, את הפרי המיובש אפשר לאכול עד מספר חודשים לאחר הקטיף, נתון משמעותי בעיקר לפירות כמו המישמש, שעונת הבשלתו קצרה מאוד – 5 ימים בלבד.
מהו תהליך הייבוש?
במשך אלפי שנים תהליך הייבוש נעשה באופן מסורתי: פורסים את הפירות, שמים עליהם רשתות למניעת פגיעת מזיקים, ונותנים להם להתייבש בשמש. התהליך המודרני לעומת זאת מתבצע בתנורים: מניחים את הפירות בתבניות ומכניסים לייבוש מבוקר.
מה ההבדלים בין פירות יבשים אורגניים לקונבנציונאלים?
סולפיטים (גופרית דו חמצנית) כחומר משמר: הפרי המיובש עשיר מאוד בסוכרים על כן מהווה מצע לשגשוג של פטריות ועובשים. כדי למנוע זיהומים ולהאריך את חיי המדף, טובלים את הפירות בתמיסת חומר משמר חזק הסולפיט. הטבילה מעכבת את תהליכי ההשחמה של הפרי ובכך שומר על צבעו המקורי. חשוב לדעת כי אלו שבעלי רגישות אלרגיה לסולפיט נאסר עליהם לצרוך פירות משומרים כלל. אלא אם כן הם פירות יבשים ואורגניים. מאחר ורוב הפירות המיובשים נמכרים בתפזורת, ללא אריזה או סימון, זו יכולה להיות סכנה ממשית עבורם
בפירות מיובשים אורגניים אסור השימוש בסולפיטים, ולכן אין חשש לרכוש ולצרוך מתפזורת, הם בטוחים לאכילה.
צבעי מאכל סינתטיים: בתהליך הייבוש משתנה צבע הפרי. יצרני הפירות נוהגים להוסיף צבע מאכל סינתטי כדי לשמור על הצבע האטרקטיבי. צבעי מאכל הינם אלרגניים ועבור ילדים עם הפרעות קשב וריכוז צבעי מאכל סינתטיים מסוכנת משום שגורמת להחמרת התגובות ההיפר-אקטיביות.
בפירות יבשים אורגניים אסורה תוספת של צבעי מאכל סינתטיים.
חומרי זיגוג Glazing: בתעשייה הקונבנציונלית יש שימוש בחומרי זיגוג, אלו תוספי מזון סינתטיים המיוצרים מרכיבים שמקורם בנפט, אלו משמשים להברקת השטח החיצוני של הפרי. חומרים אלו אסורים בפרי האורגני, וחומרי הזיגוג הטבעיים המותרים הם שעוות כמו שעוות דבורים או קרנובה (שעווה טבעית מעץ הדקל).
שאריות חומרי הדברה: פירות קונבנציונליים יכולים להכיל חומרי הדברה. לכן צריכת פירות יבשים אורגניים מומלצת, הפרי נקי מחומרי הדברה, ולא רק כדאי ומומלץ לפחות לרכוש או לגדל חלק מהפירות והירקות כאורגניים ללא חומרי ריסוס.
בדוח האחרון של משרד החקלאות על שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות נמצא כי הענבים מכילים ריסוס הרב ביותר בישראל, לכן גם צימוקים שאינם אורגניים, עלולים להכיל חומרי הדברה.
שימו לב !!! הפירות היבשים האורגניים בעלי צבע/גוון קצת אחר, בגלל האיסור לשימוש בסולפיטים לשימור הפרי, או בצבעי מאכל סינטטיים – כמו המשמש האורגני הכתום שמקבל גוון אשר נוטה יותר לחום.
לסיכום, צריכת הפירות המיובשים האורגנים מבטיחים לנו אי שימוש בחומרים העלולים לגרום לנזק בריאותי,
אינם מכילים שאריות חומרי הדברה.
הפרי הנפוץ ביותר כפרי מיובש בשוק האורגני הנו התמר האורגני- וישנם כיום כ57 מגדלי תמרים אורגניים בישראל, בעיקר בערבה ובבקעה.
תודה לטלי ברנר – רכזת תחום תעשייה ועיבוד מזון בטוב השדה, הארגון לחקלאות אורגנית בישראל
לטיפים והמלצות לצרכנות נבונה לחצו
הצטרפו אלי לפייסבוק, ועקבו גם באינסטגראם כי עשרות אלפי מנויים חברים ונהנים. כבר מעל 10 שנים