לראשונה בארץ תערוכה מיוחדת ביותר מסוגה, תערוכת פנים אל פנים, תערוכת מסכות האבן הידועות כעתיקות ביותר בעולם
במוזיאון ישראל תערוכה חדשה מ-11 במרץ ועד 13 בספטמבר, 2014. בואו למוזיאון לצפות במסכות שלא נועדו לחגיגות פורים…
תערוכה זו מכילה קבוצה נדירה של 12 מסכות מהתקופה הנאוליתית , כל המסכות נמצאו בארץ ישראל באזור מדבר יהודה וסביבתה ומוצגת במוזיאון ישראל .
תערוכה זו מקיפה מחקר מדעי רב שנים הן יחשפו לראשונה לקהל המבקרים .
לכל מסכות האבן סגנון דומה , אלו מסכות שמטרתם שונה לגמרי ממה שנוכל להעלות על דעתינו היום. לפי המחקרים ההשערה שאלו מסכות שייצגו את רוחותיהם של האבות הקדמונים ,מסכות אשר שימשו לטקסים דתיים או כפולחן ריפוי כשפים
מסכות האבן המסתוריות הללו דומות בסגנונם הן בעלות חורים לעניים לאף והפה בעל שיניים , דמיון רב בין מסכות קדומות אחרות מאותה תקופה מצביעות על כך כי החברות החקלאיות השתמשו בהן להנצחת דמות אדם למטרות פולחן ולהנצחת השליטה לו בטבע .
מאשר המסכות המכסות את פני האדם כיום…
סיפור מחקר המסכות עלה לאחר תגלית מקרית של תצלומים שבהם נראו מסכות דומות אשר הובילה את ד"ר דבי הרשמן, האוצרת לתרבויות פרהיסטוריות במוזיאון ישראל, לחקור את הנושא. דר' הרשמן גייסה את עזרת פרופסור יובל גורן, מומחה למיקרו ארכאולוגיה השוואתית מאוניברסיטת תל-אביב על מנת שיבחן את מוצאן הגאוגרפי של המסכות. שירותי המעבדה לארכאולוגיה ממוחשבת באוניברסיטה העברית ערכה ניתוח תלת-ממדי שלהן. מסקנות הניתוח מראות כי מאפייניהן ותפקידיהן שונים.
לדברי ג'יימס סניידר, מנכ"ל מוזיאון ישראל "האפשרות להציג זו לצד זו מסכות אבן עתיקות ,נדירות אלו , אשר כולן מאותו אזור בארץ היא מופלאה " הצגת המסכות במוזיאון ישראל בירושלים נושאת עמה משמעות ייחודית, המבליטה את מקומן בתולדות הדת והאמנות".
ההמלצה שלי בואו לבקר במנהרת הזמן לאחור הצצה נדירה לתקופה החקלאית..