“מידה כנגד מידה” מאת ווליאם שייקספיר בקבוצת התיאטרון הירושלמי

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email
WhatsApp

מאת חנה קלופפר

קבוצת התיאטרון הירושלמי מצטרפת לחגיגות לציון 400 שנה למותו של גדול המחזאים ווליאם שייקספיר ומעלה את ההצגה “מידה כנגד מידה” בתרגומו של ט.כרמי ובבימויה של גבריאלה לב.
שייקספיר שוזר בעלילה המחזה סצנות קומיות ודרמטיות, הוא בורא עולם של מוסדות שררה ובתי זונות, בתי כלא ומנזרים אדונים וסרסורים. על הצורך בחוק ובמשפט על מידת הרחמים ועל שחיתותו של השלטון.

המחזה שמסווג כקומדיה למרות שאינו כזה מעריכים שנכתב בשנת 1603. המבקרים מגדירים אותו כאחד מהבעייתיים של שייקספיר מאחר ואינו שייך לאף אחד מסוגי  הז’אנרים המקובלים.  עוסק בסוגיה מוסרית מרכזית. מוצגת בצורה שאיננו יודעים בוודאות איזה עמדה מוסרית לנקוט. שייקספיר יצר דו משמעות ודו ערכיות.

מדובר במעשה בדוכס אחד שנהג למחול לרשעים ולחנון עבריינים, עד שהפשעים בארצו עברו כל גבול. הדוכס מעמיד פנים ממלא במקומו את אנג’לו שיצא לו מוניטין על סגפנותו. אנג’לו ניגש מיד למלאכת טיהור הארץ מחטאיה, מחדש את תוקפם של חוקים חמורים שנשתכחו זה מכבר. על פי חוקים אלה יוצא דינו של צעיר בשם קלאודיו למוות על שזנה אל ארוסתו. איזבלה אחותו, נזירה, טירונית וטהורה, מבקשת מאנג’לו שיחנון את אחיה וזה, מבטיח שיחון את אחיה בתנאי שתתמסר לו. איזבלה מסרבת, מעדיפה שאחיה ימות רק שלא תחולל תומתה, הולכת אל אחיה האומלל להודיעו שנגזר עליו למות. תחנוניו שתציל אותו מעוררים את חמתה. אבל באותו רגע מופיע נזיר שאינו אלא הדוכס המחופש – ומציע שבמקום איזבלה תופיע לפגישה מאריאנה, ארוסתו הזנוחה של אנג’לו. בדרך זו תוכל מאריאנה לכפות עליו אחר כך שיישא אותה לאישה. הפגישה מתקיימת, אבל אנג’לו מפר את הבטחתו לאיזבלה ומצווה להוציא את אחיה להורג. בלי ידיעתה חוזר ומתערב הדוכס המחופש ומסדיר את העניינים כך שנשלח ראש של אדם מת לאנג’לו, ובינתיים הוא מבטיח לאיזבלה שתראה בנקמה כאשר יחזור הדוכס. בסופו של ענין מגלה הדוכס שהוא יודע את כל רוע מעלליו של אנג’לו. הוא כופה עליו לשאת את מריאנה.

זוהי קומדיה שייקספירית שחורה המגלה את  הנצחיות שבמאבק בין טוב והרע, את הקשיים שבהבחנה בין תדמית ומציאות, את הצורך בחוק ומשפט ואת הקונפליקט בין הצורך הזה לבין העובדה שבשר ודם עלול תמיד לשגות בשיפוטו. על שחיטות של מושל, על מושל שאינו מתאים לתפקידו. על פוליטיקה שנויה במחלוקת, על שלטון ועם, על חוטאים וטהורים, על מוסר, יצר, צדק ואמת, מגדר ודת.

תפקידים מרכזיים: 

הדוכס                           ערן בוהם

ממלא מקומו                  איל שכטר

איזבלה                          צהלה מיכאלי

לוצ’יו                             עידו ימין-יונה

קלאודיו                         אלי ריינמן

מריאנה /מאדם גמרא      דנה קוצ’רובסקי

מפקד הכלא/הרב            רפי קלמר

אסכולוס                        רמי בן גור

ז’ולייט                           אביב טרנר

ההצגה תעלה ב-6 וב-7 בנובמבר בשעה 21:00 בבית מזיא ירושלים.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Email
WhatsApp

2 תגובות

  1. התיאטרון הירושלמי הוא תופעה מבורכת בנוף התרבות שלנו. רענן, מחדש,יצירתי ומהנה.

סגור לתגובות.

הצטרפו עכשיו
לקבלת המלצות והטבות ישירות למייל

מתעניינים בקשר ישיר וקבוע?... הצטרפו גם לאינסטגרם!

פוסטים אחרונים