מזמינים אתכם לפתיחת התערוכה החדשה של האמן שלמה כהן "אוקיאנוגרפיקה"
שלמה כהן אמן גרפי רב-תחומי, חוקר, סופר, וצוללן, חוגג מפעל חיים עם 50 שנות יצירה.
יצירות התערוכה משלבות וממזגות בין אהבתו ועיסוקו באמנות וצלילה, דרכן הוא מציג מבט לעבר עולם החיים במים. התערוכה "אוקיאנוגרפיקה" מוצגת בעקבות מסעות הצלילה שלו ברחבי העולם ומאבקי השמירה על האוקיאנוס.
אוצר: יורם א. שמיר.
התערוכה תתקיים בין 8.6.22 – 31.8.22 גלריית החווה בחולון.
התערוכה "אוקיאנוגרפיה" תציג כ 80 עבודות, חגיגת מפעל חיים של 50 שנות יצירה.
יצירות המשלבות והממזגות את העיסוק באמנות לצלילה. תערוכת שלמה כהן מכילה אסופת יצירות מהשנים האחרונות, בהם הוא מתמקד – פרויקטים אקולוגיים להצלת כרישים מהכחדה. מחאה נגד זיהום הים והחופים.
אני בוחרת לשייך את יצירות התערוכה "אוקיאנוגרפיקה" לז'אנר האומנות המודרנית האקולוגית. מעבר לאמצעי ההבעה האסתטיקה, הצורניות, והצבעוניות שבהם, יצירות אלו מתמקדות בנושא האקולוגי. למרות שנערכו בטכנולוגיה מתקדמת של מחשוב, ולא מחומר ממוחזר המאפיין אומנות אקולוגית, זו תערוכה ערכית המעוררת השתהות. מנכיחה תודעה לחשיבות השמירה על איכות הסביבה.

אמנות אקולוגית ז'אנר המשלב בין אומנות – פיסול, צילום, פרפורמנס, שירה או קולנוע – לסביבה. אומנות אקולוגית באה להעביר מסר של שמירה על הסביבה – הטבעית והאנושית – בכל אופן שהוא. מטרתה היא לחנך, להסביר ולקדם מודעות סביבתית בצורה אסתטית ויצירתית. אומן משתמש בחומרי גלם טבעיים כאשר מדובר באומנות פלסטית. היצירה האמנותית מתחשבת בסביבה ומשתמשת בחומרים שנעשה בהם שימוש קודם, לצורך יצירה חדשה בעלת עצמאות חדשה ואחרת מקודמתה.
אומנות אקולוגית – אומנות כמחווה לטבע. אומנות במטרה לצור תודעה על חשיבות שמירת הטבע. כמויות אדירות של פסולת הולכות לפח מדי יום ברחבי העולם. התעשיות המודרניות מזהמות את הים והאוויר. אמנים מעלים את מחאתם, ויוצרים מודעות לנושא באמצעות יצירותיהם כמו חינוך ושינוי העולם לתרבות מחזור נכונה ובריאה יותר.
כהן באהבתו לצלול, גילה אתרי צלילה, ספינות טבועות, צפה בדגים נדירים, אותם הוא תעד ופרסם. יתרה מכך, בשנים האחרונות התגייס לקמפיינים בינלאומיים להצלת לווייתנים וכרישים ולמניעת זיהום האוקיינוסים והחופים.
מפורסמים באומנות האקולוגית: דייב אדגרס Dave Edgar’s בתערוכתו ‘Plastiquarium’ Turns Recyclables into Art , יצר דגים מלאכותיים שונים וצבעוניים כצעצועים, מאותם חלקי פלסטיק שהושלכו לחופים.
ויק מוניז (Vic Muniz) אמן שיצר אומנות בטכניקות מגוונות מכל חומר, התפרסם ביצירות הדיוקנאות הענקיים שיצר ואסף מהר הזבל בברזיל, יחד עם העניים מהפאבלות.
אדווארד בורטינסקי צלם ופעיל סביבתי, מטייל ברחבי העולם וקולט בעזרת העדשה נופים – טבעיים ואנושיים, אלו אשר עברו שינוי בגלל התעשייה המודרנית. על מנת להפנות את המיקוד לפלישות התעשייתיות על הפלנטה, נזקיהן והשפעותיהן.
HA Schult, שולץ אמן מיצג, הפנינג ואמנות קונספטואלי, אחד האמנים הראשונים שהתמודדו עם חוסר האיזון האקולוגי בעולם. שולץ נחשב לאחד האמנים המפורסמים בעולם עם אחת התערוכות הסביבתיות הידועות ביותר בעולם, PEOPLE טראש פיפל , תערוכה אשר מסיירת במדינות שונות ובאתרים היפים והמרהיבים בעולם וגם בישראל ( פארק אריק שרון) כמה עשרים שנה. הוא יצר מעל 500 פסלי דמויות אדם שונות, אשר בנויות משאריות פסולת וממגוון חומרים שונים.
היסטוריה, על קצה המזלג: האומנות האקולוגית –התחילה בשנות השישים של המאה הקודמת, כאשר המודעות לנזקים סביבתיים הנוצרים בגלל העולם המודרני גברה. אמן בולט במיוחד היה יוזף בויס הגרמני. חלוץ בתחום, פעיל כנגד כריתת עצים בשביל יצירת בתים, בויס נטע עצים וקרא לזה "פיסול חברתי". בויס שימש דוגמה והשראה לאמנים צעירים רבים. מלבד עשייתו האמנותית, בויס היה שותף להקמת ארגונים חברתיים ופוליטיים, כמו המפלגה הירוקה בגרמניה. במקביל למתרחש באירופה, אמן אמריקאי, בשם ג'ורג' מקיואנס, ייסד את "קבוצת פלוקסוס" אשר חיברה בין אמנים המעוניינים להשתמש בחומרים חדשים בשביל להעביר מסרים חברתיים וסביבתיים. חברי הקבוצה עודדו גישת "עשה זאת בעצמך" ודגלו בפשטות. הם היו הראשונים לפרסם יצירות מזבל ממש – אריזות חטיפים ובדלי סיגריות. "האביב הדומם", ספרה של הביולוגית הימית רייצ'ל קרסון, אשר פורסם בשנת 1962, תיעד את השפעות חומרי הדברה על כדור הארץ. בעקבות הספר, האמנים הלן מאיר וניוטון הריסון הקימו פרויקט שנקרא "הגן הנודד", המבקרים יכלו לחוות גידול צמחים בחלל סגור המיועד להצגת אמנות. מיצג פורץ דרך זה חשף תושבים עירוניים לחקלאות, בניסיון לחבר בין האדם לטבע בצורה ישירה. השפעתם של אמנים אלו, ורבים אחרים במשך השנים, היא שיצרה ערוץ תקשורתי נוסף בו יכולים האקטיביסטים הסביבתיים לפנות לקהלים חדשים – האמנות. בשנת 2006, בוונקובר, קנדה, הוקם צוות חשיבה משולב של אמנים, חוקרי סביבה ונציגים ממשלתיים כדי למצוא דרכים לשלב אמנות וקיימות. מחקרם המשותף נועד לבחון את האספקטים השונים בהם אמנות ואיכות סביבה נוגעים אחת בשנייה, אמנות המשלבת בין הסביבה האנושית המקומית לסביבה הטבעית:
אמנות עבודת קרקע – אמנות המשתמשת באדמה וקרקע ליצירת נוף.
אמנות אקולוגית – אמנות ירוקה, באה להביא שינוי בתפיסה הציבורית של איכות סביבה.
אמנות מבוססת מדע – משלבת בין מדע לאמנות ליצירת שיפור אקולוגי.
פיתוח בר קיימא – אמנות היוצרת דבר מה אשר יישאר לדורות הבאים בצורה המתחשבת ושומרת על הסביבה.
ניתן להגדיר את האמנות האקולוגית, באופן כללי, כאמנות המתרחשת ונחווית בחוץ. מאחר והאמנות האקולוגית מתמקדת בסביבה, לכן לרוב היא מתקיימת במרחב החיצוני. (בניגוד לצורות רבות של אמנות, אשר ניתן לראות בעיקר בין כותלי המוזיאון ובמרכזי תרבות עירוניים) מראשוני האמנים הסביבתיים בישראל הוא הפסל ואדריכל נוף יצחק דנציגר, אשר היה בעל מודעות סביבתית גבוהה ואהבה גדולה לטבע.
במקביל לתערוכה של שלמה כהן, עם האיורים, הקריקטורות הכרזות, הלוגואים, ציורי דגים, וציורי אניות טבועות, קריקטורות וספרים נוצרה קולקציית חולצות טי, מיוחדת "Apocalypsea"תחת השם : Apocalypsea אל אתרי ה- NFT.
שלמה כהן מפורסם בזכות אלפי הקריקטורות שלו עוד מהעיתונים הגדולים והמובילים בישראל כמו: "מעריב", "גלובס", "ידיעות אחרונות", "ידיעות תקשורת" "העולם הזה", ועוד. כיום כהן קריקטוריסט הבית של "ישראל היום" לציורי קריקטורות פוליטיות חברתיות. שלמה כהן, כתב, אייר, הפיק והוציא לאור, ספרי קריקטורות, סדרת ספרים על אתרי צלילה בעולם, ספרי ילדים, לוחות שנה וחולצות עם איורים. שלו, "אוקיאנוגרפיקה" תערוכת היחיד ה 12 של שלמה כהן. כהן השתתף ב-26 תערוכות קבוצתיות . הוציא לאור 14 ספרים. זכה בפרסים יוקרתיים, דוש לקריקטורה, ופרס רענן לוריא של האו"ם בקריקטורה פוליטית.
ציבור המבקרים יוכל להשתתף ביצירה באמצעות צביעה ורישום, להאזין לתהליך היצירה ולהקשיב לעלילות במסעותיו לעומק הים ממגוון האתרים מקצות תבל.
אל תחמיצו! "אוקיאנוגרפיקה" גלריית החווה, הכניסה ללא עלות.
כתובת: רח' הנחושת 1 פינת רח' המלאכה, א.ת חולון,
שעות פתיחה: ימים ד', ה' – 17:00 – 20:00,
סופ"ש 10:00 – 14:00,